MetinOrjHam Metin ◄ Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa ► Balkan(Filibe) Sayı: 12 - 8 Ağustos 1906

den ellibin aded tab' etdirdikden sonra firâr itmişler.

&Son def'a sâdır olan İrâde-i Cârîde başvekil İstolip'in azl edilmiş ve yerine Viyana'da bulunan sâbık minister Vite tekrar çağrılmışdır.

---oOo---

25 Temmuz, İstanbul'dan:
& Filibe'de ve Bulgaristan'ın her yerinde Rumlar aleyhinde vakı' olan nümâyişlerden dolayı Yunan sefîrinin ve Rum patriğinin Bâb-ı Âlîyi protesto eylemeleri üzerine Hükümet-i Seniye Bulgaristan hükümetine ba'zı tebliğât-ı mahsûsa icrâ eylemişdir.

Bu tebliğâtın ne sûretle icrâ edildiği ve neden ibâret olduğu iki hükümet ricâlinden başka kimsece henüz meçhuldür.

& Fransa sefîriyle Bâb-ı Âlî arasında yeni bir mes'ele tehaddüse başladı.

Trablusgarb ile Tunus hudûdunda, Trablusgarb' a âid "Ğadams" kazâsında bir Osmanlı süvâri müfrezesinin Fransız hudûdu dâhilinde bir kıt'âyı işgâl eylediğini Fransa sefîri iddi'â idiyor.

Hatta Fransız sefîri o işgâl edilen mevkı'ın 1905'de bir Fransız müfrezesi tarafından işgâl edilmekde olduğunu ve müahharan Tunus fırka-ı askeriyesince oraya ehemmiyet verilmiş olduğunu iddi'â idiyor.

Trablusgarb kumandanı, Şıpka ve Alasonya Muharebeleri kahramanı Receb Paşa henüz süvâri müfrezesini geri çekmemişdir.

Bâb-ı Âlînin ne yapacapacağı ve ne dürlü hareket edeceği henüz kesdirilemez.

FİLİBE HAVÂDİSİ

Mardas nâm tütün fabrikasınbda 45 amele terk-i işgâl itmişdir.

Amelelerin işlerini terk etmesine sebeb, fabrikatörün altı ameleyi tard itmek istemesi imiş.

& Evvelki pazar günü Filibe'ye iki saat mesâfede ve Rumların ekseriyetle bulunduğu İstanimga kasabasında büyük bit mi'ting verildiğini dünkü nüshamızda yazmışdık. Son haberlere göre nümâyişciler bu kasabada da pek büyük ziyânlar virmişler. Bir çok Rum dükkanları tahrîb idilmişdir.

& Son müstahberâta göre ağustosun altısında bütün fırak-ı siyâsiye meb'usları ve gazetecileri müştereken yine Filibe'de, umûmî, büyük bir miting vereceklermiş.

Bakalım bu mitingden de ne çıkacak.

Ba'zı müfsid, bedhah takımı şurada burada işâa idiyorlarmış ki bu mitingde Türkler aleyhinde de nümâyişler olacakmış. Biz böyle yâvelere kulak asanların aklına şaşarız.Şu aralık, şu sıra Rumlara yapıldığı gibi Türkler aleyhinde de bir nümâyiş yapılmasını aslâ tasavvur idemeyiz. Zâten sebeb de yok.

Binâen aleyh her dürlü ihtimâle karşı hükümet-i mahallîyenin şimdiden nazar-ı dikkatini celb etmeyi vezâif-i mübecceleden biliriz. Olabilir ki ba'zı...........gürûhu böyle gürültülü bir günde ba'zı kimselere sarkıntılık itmek istesünler. Fakat böyle bir ihtimâl karşısında hükümet-i mahallîyenin son tedbir-i şedîdi ittihâz edeceğini ve her halde böyle ufak bir mes'eleden büyük mes'eleler çıkarmağa müsâade itmeyeceğini ümîd eyleriz.

---oOo---

İLÂN

Gazetemiz Filibe'de cum'a önündeki gazete pavliyonunda dâimâ satılmakdadır.

(Çeviren : azaklı - 15.05.2017)(Kontrol : )